Home Uncategorized LAJM I MADH per te gjithe qytetaret nga kryeministri i vendit

LAJM I MADH per te gjithe qytetaret nga kryeministri i vendit

67
Advertisement

Kurti për 1 maj: Pagën minimale do ta rrisim fillimisht në 250 euro.Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti pë,rmes një postimi e ka quaj,tur 1 majin si të kthesës për punë e dinjitet.Kurti në postimin e tij tha se ai dhe partia e tij i kanë fituar zgjedhjet duke premtuar punësim e drejtësi, tani do të puno,jmë për t’i sjellur të dyja këto sido,mos në tregun e punës.Ai tha se pa,gën mini,male filli,misht do ta rrisim në 250 euro.Postimi i plotë i Albin Kurtit:

1 MAJI I KTHESËS PËR PUNË E DINJITET
Ditët e shënuara në kal,endar janë kohë kur duhet reflektuar mbi atë që shënojmë. Mbi atë që është arritur e atë çfarë mbetet për tu bërë. 1 Maji është pikërisht nga këto data, një moment reflektimi për të shkuarën dhe ritheksim i vizionit për të ardhmen.
Historia e punës te ne, ashtu si përgjithësisht në botë, lidhet ngushtë me padrejtësi, pengesa, shtypje, e shfrytëzim. Sistemi socialist i paraluftës herë na shfrytëzonte, e herë na privonte tërësisht nga e drejta për punë. Sistemi neoliberal i pasluftës në njërën anë na shpronësoi e deindustrializoi, e në anën tjetër krijoi çarje mes arsimit e punës duke prodhuar studentë të papunësueshëm e punë për të cilat nuk ka punët,orë të përgatitur.

Megjithatë puna nuk u ndal, përkundër papunë,sisë së lartë që kemi. Por shpërndarja e fryteve të punës nuk u bë ashtu si u krijuan ato – pasuria e prodhuar kolektivisht u përvetësua e akumulua individualisht. Kështu u krijuan disa multimilio,nerë, gjersa pjesa dërrmuese që ishin punëtorë të ndershëm ose punojnë në kushte të vështira ose mbesin shpejt të papunë meqë janë lehtësisht të zëvendësueshëm. E rëndësinë e këtyrë punë,torëve më së miri e kemi parë gjatë kësaj pandemie: pa punën e mjekëve e infermierëve, policëve e zjarrfikësve, bukëpjekësve e farmacistëve, pastruesve e shitësve, kapitali i milione,rëve nuk ka asnjë vlerë. Paçka se edhe ai s’është gjë tjetër përpos punë e akumuluar nga shumica, por e përvetësuar nga disa.