Home Uncategorized FANTASTIKE / Arrihet marrëveshja e rendesishme mes BE dhe 5 vendeve të...

FANTASTIKE / Arrihet marrëveshja e rendesishme mes BE dhe 5 vendeve të rajonit tone

48
Advertisement

Parlamenti Evropian dhe Këshilli Evropian kanë arritur marrëveshjen për përdorimin e mjeteve nga buxheti i BE-së për të ndihmuar vendet në procesin e zgjerimit.

Programi në shtatë vitet e ardhshme për këto shtete do të jenë në dispozicion 14.2 miliardë euro. Këto do të ndahen për Turqinë dhe vendet e Ballkanit Perëndimor: Shqipërinë, Bosnje-Hercegovinën, Kosovën, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë.

Risi në këtë marrëveshje është se përdorimi i mjeteve nga ana e vendeve kandidate dhe kandidatët potenciale do të jetë e kushtëzuar më shumë me sundimin e ligjit dhe respektimin e vlerave demokratike Bashkimi Evropian do të ketë mundësi edhe të suspendojë ndihmën për këto shtete në rast se do të ketë përkeqësim të
situatës në sundimin e ligjit dhe ecje prapa në zhvillimin e demokracisë.Gjithashtu do të ketë një një mbikëqyrje më të madhe nga ana e Parlamentit Evropian në mënyrën se si do të përdoren këto mjete